Priprava na 3. tekmo finala: Sixt Primorska – Petrol Olimpija

Moštvo Petrol Olimpije se v petek odpravlja v Koper, kjer se bo ob 18.45 na tretji finalni tekmi Lige Nova KBM udarilo s Sixt Primorsko.

Pred tekmo:

V petek bodo košarkarji Petrol Olimpije gostovali v koprski Areni Bonifika, kjer v tej sezoni zmage še niso slavili, in skušali proti Sixt Primorski na tretji tekmi finalnega niza Lige Nova KBM podaljšati finale državnega prvenstva. Koprsko moštvo po dveh tekmah v skupnem številu zmag vodi z 2:0, na ta način pa je ekipa z Obale le še zmago oddaljena od naslova državnih prvakov.

Tretjo tekmo finala Petrol Olimpija vnovič začenja oslabljena – zaradi poškodb sta sezono predčasno sklenila Jan Špan in Boban Tomić, Luka Šamanić pa se še vedno ni vrnil iz Združenih držav Amerike. Kljub temu preostali ljubljanski košarkarji v tem finalu grizejo parket in kažejo #ZmajevoSrce.

Dosedanji potek finalnega niza:

Sixt Primorska je na uvodnih dveh tekmah zabeležila zmago. Na prvi tekmi je bila razlika nekoliko višja (61:79), a ni odražala realnega stanja na parketu, na drugi pa so Zmaji tesno izgubili (75:76). V tej končnici je, ob odsotnosti Luke Šamanića, najboljši strelec moštva iz Ljubljane Roko Badžim, ki v povprečju dosega 12,4 točke na tekmo, sledi pa mu Domen Lorbek z 11,6 točkami na obračun. Badžim je na drugi tekmi finala v Ljubljani prikazal izjemno predstavo in dvoboj sklenil s 25 točkami, ob koncu tekme pa so ga na črti prostih metov zaradi praske na komolcu leve roke ustavili sodniki. V dresu Sixt Primorske sta v končnici najbolj učinkovita Marko Jagodić Kuridža s 15,2 točkami in 6,7 skoki na tekmo, ter Marjan Čakarun s 13,2 točkami in 6,7 skoki na tekmo.

Ključ do zmage:

Zdi se, da je Petrol Olimpija v finalnem nizu s Sixt Primorsko vsakič le korak oddaljena od zmage nad favoriziranimi Koprčani. Medtem, ko so Ljubljančane na prvi tekmi ustavile temne minute ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine, so izbranci glavnega trenerja Jureta Zdovca na drugi tekmi večkrat pokazali, da so krizne trenutke tekme sposobni prebroditi. V prvi in v zadnji četrtini so 17-kratni državni prvaki zaostajali z dvomestnim številom točk, ob koncu tekme v Stožicah prišli celo v položaj, da izsilijo podaljšek, a se jim na koncu ni izšlo.

Z enakim pristopom k igri, kot na uvodnih dveh preizkušnjah, lahko Zmaji v petek v Areni Bonifika presenetijo Sixt Primorsko in serijo vrnejo v Ljubljano.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (KONČNICA 2018/19)

SIXT PRIMORSKA

 

PETROL OLIMPIJA

85,8

Točke

73,1

32,3

Skoki

33,0

21,3

Podaje

15,7

Marko Jagodić Kuridža (15,2)

Najboljši strelec

Roko Badžim (12,4)

Marjan Čakarun (6,7)

Najboljši skakalec

Marvin Jones (5,3)

Žan Mark Šiško (7,0)

Najboljši podajalec

Roko Badžim (4,3)


Tekmovanje: Liga Nova KBM (3. tekma finalnega niza)
Dan: Petek, 24. maj 2019
Začetek tekme: 18.45
Sodniki: Mario Majkič (Hrastnik), Milan Nedović (Kranj), Blaž Zupančič (Ljubljana)
Tehnični komisar: Uroš Ivanovič (Ljubljana)
Dvorana: Arena Bonifika
Mesto: Koper (Slovenija)
Prenos tekme: Šport TV 1 / Facebook stran Petrol Olimpija Ljubljana
Radio: Val 202