Priprava na 1. tekmo finala: Sixt Primorka – Petrol Olimpija

Oči slovenske košarkarske javnosti bodo v soboto uprte v koprsko Areno Bonifika, kjer se bodo košarkarji Petrol Olimpije na prvi finalni tekmi državnega prvenstva pomerili z domačo Sixt Primorsko.

Pred tekmo:

V soboto bodo košarkarji Petrol Olimpije začeli s sklepnimi boji državnega prvenstva, na poti do tretjega zaporednega naslova državnega prvaka, skupno 18. v zgodovini kluba, pa jim bo prvič stala Sixt Primorska. Ljubljanski klub bo tretjo sezono zapored zaigral v velikem finalu, glavni cilj ekipe glavnega trenerja Jureta Zdovca pa je, da pokal za naslov državnega prvaka ostane v slovenski prestolnici.

Pot do naslova pa zagotovo ne bo lahka, saj bo Zmajem nasproti stala Sixt Primorska, ki po zaključku prvega dela sezone, v državnem prvenstvu sploh še ne pozna poraza. Zadnjega sploh so primorski »tigri« doživeli 7. marca v Ligi ABA 2, na slovenskih tleh pa je bila od njih nazadnje boljša novomeška Krka, ki je 12. februarja v Areni Bonifika slavila zmago s 66:64, na tekmi, ki ni odločala praktično o ničemer.

Tudi ljubljanski Zmaji so v zadnjem času v veliko boljši formi, kot so bili tekom celotne sezone. Na zadnjih 15 tekmah državnega prvenstva je Zdovčeva četa doživela štiri poraze – dva prav proti Sixt Primorski, enega proti Hopsom s Polzele (vsi porazi v Ligi za prvaka), enkrat pa so Ljubljančani klonili še v četrtfinalnem nizu s Šenčurjem. Po porazu v Šenčurju pri Kranju so košarkarji Petrol Olimpije strnili vrste, v Stožicah na tretji tekmi Gorenjce premagali, nato pa še dvakrat zanesljivo premagali Helios Suns v polfinalnem nizu.

Kljub temu pa bo pot do tretjega zaporednega naslova državnega prvaka zagotovo zelo zahtevna. Do konca sezone bo namreč zaradi poškodbe sprednje stegenske mišice leve noge manjkal kapetan Jan Špan, Luka Šamanić, najboljši posameznik v končnici te tekmovalne sezone, pa se bo v Slovenijo po tem, ko se je preizkušal v Chicagu na prikazu talentov pred naborom Lige NBA, vrnil v ponedeljek, dan pred drugo tekmo finalnega niza v Stožicah.

Medsebojni obračuni v sezoni 2018/19:

Petrol Olimpija in Sixt Primorska sta v tej sezoni odprli tekmovalno sezono na slovenskih tleh na tekmi Superpokala 2018, 24. septembra lani, v Hali Tivoli pa so zmago s 83:71 slavili Koprčani. Za Ljubljančane je največ točk, 14, dosegel Blaž Mesiček, ki ga že dolgo časa ni več v moštvu, nihče drug od Zmajev pa ni uspel preseči meje desetih točk. Za Sixt Primorsko je 23 točk in sedem skokov dosegel Marko Jagodić Kuridža.

V prvem delu Lige Nova KBM je Petrol Olimpija najprej v začetku novembra zabeležila zanesljivo zmago (81:61), najbolj pa so se takrat izkazali Mirza Begić (15 točk), Aleksandar Lazić (14 točk, sedem skokov), Dražen Bubnić (13 točk) in Jan Špan (11 točk, sedem podaj), na drugem medsebojnem obračunu prvega dela prvenstva pa so v Kopru zmago slavili košarkarji Sixt Primorske (80:63). Ljubljančani so se v Areni Bonifika predstavili v oslabljeni zasedbi, najboljša strelca sta bila Erjon Kastrati s 16 točkami in Petar Vujačić s 15 točkami.

Moštvi sta se v Ligi Nova KBM za prvaka pomerili dvakrat v štirih dneh, obe zmagi pa sta pripadli Koprčanom. V Hali Tivoli je bilo 11. aprila 85:72 za Sixt Primorsko (Jan Špan je dosegel 18 točk), 14. aprila pa so Zmaji v Kopru klonili z 69:73. Marvin Jones je v statistiko vpisal 15 točk in 11 skokov, Domna Lorbka pa je v tretji četrtini poškodba gležnja ustavila pri 14 točkah. Prav Lorbek je Ljubljančane le nekaj trenutkov pred tem tudi zadnjič povedel v vodstvo, Primorci pa so izkoristili odsotnost najbolj izkušenega Zmaja.

Ključ do zmage:

Po treh malce slabših predstavah v četrtfinalu državnega prvenstva s Šenčurjem, iz katerega so Zmaji na koncu odnesli celo kožo, a za preboj v polfinale kljub vsemu potrebovali tri tekme, so ljubljanski košarkarji v polfinalu s Helios Suns pokazali zobe in z dvema izjemnima predstavama ugnali Domžalčane. Košarkarji Helios Suns so na drugi tekmi v Športni dvorani Domžale dosegli zgolj 49 točk, to pa je celo najslabši izkupiček kateregakoli tekmeca Petrol Olimpije v tej sezoni.

Prav igra v obrambi bo zagotovo ta, ki bo odločala finalni niz Lige Nova KBM s Sixt Primorsko. V tekmovalni sezoni 2018/19 košarkarji iz Kopra v državnem prvenstvu v povprečju dosegajo kar 84,5 točke na tekmo, s tem pa si lastijo prepričljivo najboljši napad v državnem prvenstvu. Košarkarji Jureta Zdovca bodo morali v igri v obrambi igrati od prve do zadnje minute, če se bodo želeli nadejati zmage in veselja ob osvojitvi tretjega zaporednega naslova državnega prvaka.

Obračun ključnih igralcev:

Domen Lorbek je ob odsotnosti kapetana Jana Špana, ki bo zaradi poškodbe z igrišč odsoten do konca končnice, vse niti igre Zmajev prevzel v svoje roke. Na dveh polfinalnih tekmah s Helios Suns je skupno dosegel 33 točk (povprečje 16,5), na obeh obračunih pa je bil najboljši strelec Zeleno-belih. Zmaje je krasila ekipna igra v napadu in v obrambi, a prav najbolj izkušen košarkar v vrstah Petrol Olimpije je s svojo prizadevnostjo in potrpežljivostjo kazal pot svojim soigralcem do dveh zanesljivih zmag.

Na drugi strani bo večino časa pri pokrivanju in lovljenju Domna po igrišču prav zagotovo preživel kapetan Sixt Primorske, Alen Hodžić. Slednji je član koprskega kluba postal pred začetkom sezone 2017/18, lansko poletje je dobil priložnost nositi dres slovenske moške članske B reprezentance, v tej sezoni pa se je izkazal kot eden izmed ključnih členov pri uspehih Sixt Primorske.

 

STATISTIČNA PRIMERJAVA (KONČNICA 2018/19)

SIXT PRIMORSKA

 

PETROL OLIMPIJA

90,0

Točke

75,2

32,3

Skoki

34,4

23,3

Podaje

15,8

Marjan Čakarun (14,8)

Najboljši strelec

Luka Šamanić (17,0)

Marjan Čakarun (5,8)

Najboljši skakalec

Luka Šamanić (9,3)

Žan Mark Šiško (8,0)

Najboljši podajalec

Jan Špan (8,3)


Tekmovanje: Liga Nova KBM (1. tekma finalnega niza)
Dan: Sobota, 18. maj 2019
Začetek tekme: 18.45
Sodniki: Boris Krejić (Kranj), Blaž Zupančič (Ljubljana), Milan Španič (Postojna)
Tehnični komisar: Aleš Kamnikar (Ljubljana)
Dvorana: Arena Bonifika
Mesto: Koper (Slovenija)
Vstopnice: spletna trgovina KK Petrol Olimpija Ljubljana / bencinski servisi Petrol / Moje karte
Prenos tekme: Šport TV 1 / Facebook stran Petrol Olimpija Ljubljana
Radio: Val 202