Odlična Lapornik in Špan za dobljeni prvi polčas v Rogaški Slatini

Na prvi tekmi četrtfinala Pokala Spar so košarkarji Petrol Olimpije v Rogaški Slatini z 95:92 premagali domačo ekipo Rogaške.

Košarkarji Petrol Olimpije so na prvi tekmi četrtfinala Pokala Spar v Rogaški Slatini zabeležili zmago. Po zelo dobri zadnji četrtini, v kateri je blestel Miha Lapornik, v uvodnih treh četrtinah pa je barko Petrol Olimpije rutinirano krmaril Jan Špan, so Zmaji Rogaško ugnali s 95:92. Povratna tekma bo čez teden dni v ljubljanskih Stožicah.

Ljubljansko moštvo je v drugi četrtini ostalo brez Marvina Jonesa. Američana je pri enem izmed protinapadov v zraku iz ravnotežja spravil Siniša Bilić, Jones pa je nesrečno pristal na hrbtu, po trku tudi zapustil igro in se ni več vrnil na parket. Po sumljivo dosojeni osebni napaki v napadu, tehnični napaki ter izključujoči napaki, je Petrol Olimpija na začetku zadnje četrtine ostala še brez Mirze Begića, osem minut pred zaključkom zadnje četrtine pa se je pri rezultatu 71:71 vse začelo znova.

Takrat so Ljubljančani udarili z dvema zaporednima trojkama, najprej Igorja Tratnika in nato še Mihe Lapornika, ki je v zadnji četrtini dosegel 15 od svojih 16 točk, se oddaljili na 77:71, Rogaški pa niso več dovolili, da se preveč približa. Ko je Luka Šamanić v zadnji minuti zabil za 95:89 je bilo dokončno znano, da bodo Zmaji iz Rogaške Slatine odšli s celo kožo, Slatničani pa so nato v zadnjih izdihljajih tekme še zgrešili met za tri točke, s katerim bi izsilili izenačenje pred selitvijo četrtfinalnega niza v Ljubljano.

Lapornik je tekmo sklenil s 16 točkami, najbolj učinkovit igralec na parketu pa je bil Jan Špan, ki je 16 točkam dodal sedem podaj in pet skokov. Dvomestno točkovno bero so v statistiko vpisali še Aleksandar Lazić (13), Issuf Sanon in Mirza Begić (11), ki je svojim tekmecem podelil tudi štiri blokade.

V torek zjutraj bo moštvo odpotovalo v Bologno, kjer Petrol Olimpijo v sredo ob 20.30 čaka obračun Lige prvakov s Segafredo Virtus Bologno.

IZJAVA PO TEKMI:

Saša Nikitović, glavni trener Petrol Olimpije:
»Za nami je zelo zahtevna tekma. Zelo težko se je vseskozi prilagajati tekmecem ter se telesno in miselno pripraviti na tekme, ki si sledijo dobesedno v nizu. V prvem polčasu obračuna z Rogaško smo z agresivno obrambo skušali vzpostaviti ritem igre, ki bi ustrezal nam, a nam to ni uspelo zaradi različnih razlogov. Po glavnem odmoru smo morali nekoliko popustiti pri pritisku na žogo, hkrati pa igrati manj čvrsto in agresivno, saj smo si hitro nabirali osebne napake, s takšnim načinom igre pa smo se izognili prostim metom Rogaške. Zabeležili smo zmago, s katero se v ponedeljek podajamo na parket Arene Stožice, zavedati pa se moramo, da tri točke razlike ne pomenijo veliko, in da nas čez teden dni čaka nova težka preizkušnja.«

POKAL SPAR, 1. TEKMA ČETRTFINALA

ŠD Rogaška Slatina (Rogaška Slatina), ponedeljek, 7. januar:
ROGAŠKA – PETROL OLIMPIJA 92:95 (25:26, 21:17, 19:21, 27:31)
Petrol Olimpija:
Lorbek, Lazić 13 (4 skoki), Begić 11 (4 skoki in 4 blokade), Sanon 11, Jones 4, Tratnik 7, Špan 16 (5 skokov in 7 podaj), Lapornik 16 (6 podaj), Rebec 4, Radulović 5, Kastrati, Šamanić 8 (4 skoki).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Povratna tekma:

Arena Stožice (Ljubljana), ponedeljek, 14. januar, ob 19.00:
PETROL OLIMPIJA – ROGAŠKA (TV prenos na Šport TV 1 in spletni prenos na Facebook strani Petrol Olimpija Ljubljana)