Jure Zdovc po osmih letih znova na klopi Petrol Olimpije

Košarkarski klub Petrol Olimpija Ljubljana ima novega glavnega trenerja. To je Jure Zdovc, ki je z ljubljanskim klubom podpisal pogodbo o večletnem sodelovanju, člansko ekipo Olimpije pa je že vodil med letoma 2009 in 2011.

Po tem, ko je Petrol Olimpija finalni turnir 18. Pokala Spar sklenila v polfinalu in slabših rezultatih v januarju in februarju, je ljubljanski klub sporazumno prekinil sodelovanje s Sašo Nikitovićem.

Člansko moštvo bo v tekmovalni sezoni 2018/19 in prihajajočih sezonah vodil Jure Zdovc, ki je med letoma 2009 in 2011 kot glavni trener Olimpije enkrat že osvojil naslov državnega, trikrat pa naslov pokalnega prvaka. Z ljubljanskim klubom se je Zdovc kot glavni trener v sezoni 2010/11 uspel prebiti med najboljših šestnajst moštev v evroligaški konkurenci. V sezoni 2006/07 je Zdovc v klubu iz Stožic deloval tudi kot športni direktor.

Trenersko pot je Zdovc kot pomočnik glavnega trenerja začel na klopi novomeške Krke leta 2003, še isto leto pa je nato sledila selitev v Split, kjer je prvič deloval kot glavni trener in že v svoji prvi sezoni osvojil naslov hrvaškega pokalnega prvaka. Pot na klopi ga je vodila v številne evropske ekipe, v dveh različnih obdobjih je bil tudi selektor slovenske reprezentance, s katero je na EuroBasketu 2009 tekmovanje sklenil na četrtem mestu, to pa je, vse do leta 2017, ko je Slovenija postala evropski prvak, veljalo za največji uspeh slovenske košarke.

Kot glavni trener je Jure Zdovc nazadnje deloval v zagrebški Cedeviti, s katero je v minuli sezoni postal hrvaški državni in pokalni prvak. V svoji trenerski karieri je Zdovc osvojil še naslov državnega prvaka Bosne in Hercegovine (2008), leta 2012 pa je bil kot glavni trener Spartaka iz Sankt Peterburga izbran za glavnega trenerja leta v EuroCupu.

Vsem ljubljanskim ljubiteljem košarke se je Zdovc v spomin vtisnil tudi kot igralec Smelt oziroma Union Olimpije, s klubom iz slovenske prestolnice pa je dvakrat osvojil naslov državnega ter trikrat naslov pokalnega prvaka, leta 2002 pa tudi naslov prvaka Lige ABA. Takrat je bil Zdovc tudi izbran za najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja regionalnega tekmovanja.

Svoj pečat kot igralec je Zdovc pustil tudi v dresih jugoslovanske in slovenske reprezentance. Medtem, ko je za reprezentanco nekdanje skupne države odigral 83 tekem in leta 1990 osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1988 naslov olimpijskega podprvaka ter dva naslova evropskega prvaka (1989, 1991), je za Slovenijo zbral 57 nastopov, zaigral pa na prvih štirih velikih tekmovanjih, ki se jih je slovenska reprezentanca udeležila.

Zagotovo je omembe vredno tudi dejstvo, da je Zdovc leta 1993 kot član francoskega Limogesa osvojil naslov prvaka Evrolige. Zdovc je bil uvrščen v najboljšo peterko zaključnega turnirja, na finalni tekmi z italijanskim Bennetonom pa je v 34 minutah zbral devet točk in tri podaje.

S tekmovalno sezono 2018/19 bodo Ljubljančani nadaljevali v sredo, 27. februarja, ko se bodo v Novem mestu na obračunu prvega kola Lige Nova KBM za prvaka pomerili s Krko. V Ligi ABA Zmaje čakajo še obračunu z FMP-jem (4. marec), Cedevito (10. marec) in Krko (17. marec).

Jure Zdovc
Položaj:
glavni trener
Datum rojstva: 13. december 1966
Kariera: Krka Novo mesto (2003; pomočnik glavnega trenerja), Split (2003-04), Geoplin Slovan (2004), Iraklis Thessaloniki (2005-06), Bosna (2007-08), Union Olimpija Ljubljana (2009-11), Spartak Saint Peterburg (2011-13), Royal Hali Gaziantep (2013-15), AEK (2015-2017), Cedevita (2017-18).
Reprezentanca: Slovenija (2009; 2014-2016).

Roman Lisac, direktor Petrol Olimpije:
»Jure Zdovc bo do konca tekmovalne sezone 2018/19 in v naslednjih sezonah vodil člansko moštvo Petrol Olimpije. Po slabem uvodu v sezono in menjavi Zorana Martića, Saša Nikitović ni uspel doseči ciljev, ki smo jih zastavili ob njegovem prihodu. Na finalnem turnirju Pokala Spar v Kopru se nismo prikazali v najboljši luči, boj za obstanek v Ligi ABA se nadaljuje, začenjajo pa se tudi odločilni obračuni v Ligi Nova KBM. Zdovc pozna ljubljansko košarkarsko javnost in se hkrati zaveda, kaj pomeni delovati v Petrol Olimpiji, saj je nenazadnje s klubom dosegel številne uspehe. O tem, za kako izvrstnega trenerja gre, verjetno ni potrebno izgubljati besed, vsi v upravnem odboru KK Petrol Olimpija Ljubljana pa smo zelo zadovoljni, da ga bomo znova videli na klopi naše članske ekipe. Naše misli so že usmerjene v zaključek regionalnega tekmovanja, v državnem prvenstvu pa bomo seveda napravili vse, da naslov prvaka še tretjo sezono zapored ostane v stoženskih vitrinah.«

Jure Zdovc, glavni trener Petrol Olimpije:
»Občutki ob vrnitvi v Petrol Olimpijo so mešani. Zelo vesel sem, da se vračam domov, v klub, pri katerem zagotovo pri meni prevladujejo emocije pred mislimi in čisto glavo. Zavedam se, da me čaka veliko zahtevnega in težkega dela. Vodenje najuspešnejšega košarkarskega kluba v zgodovini slovenske košarke je velika odgovornost, saj se od Petrol Olimpije pričakuje, da zmago kot po pravilu slavi na vsaki tekmi. Naš glavni cilj v tej sezoni je prav zagotovo pridobiti znova zmagovalno mentaliteto in se dokazovati vsako tekmo znova.«