Jan Špan najkoristnejši igralec devetega kola Lige za prvaka

S svojo predstavo na sobotni tekmi s Hopsi Polzelo, si je Jan Špan zagotovil naziv najkoristnejšega igralca devetega kola Lige Nova KBM za prvaka.

Jan Špan, ki je ob odhodu Mirze Begića postal kapetan Petrol Olimpije, je postal tretji košarkar Zeleno-bele zasedbe, ki mu je uspelo osvojiti naziv najkoristnejšega igralca kola v Ligi Nova KBM v tekmovalni sezoni 2018/19. Pred tem je to uspelo Marku Simonoviću in Domnu Lorbku. Hkrati je Špan tudi dvakratni najkoristnejši igralec meseca v dresu Petrol Olimpije, po izboru navijačev.

V soboto je v Hali Tivoli Jan zablestel s 23 točkami, devetimi podajami in štirimi skoki, to pa je bilo dovolj za valorizacijski indeks 33 (najvišji med vsemi košarkarji zmagovalnih ekip devetega kola). V Ligi za prvaka je Špan zaigral na vseh devetih tekmah, na sedmih pa mu je uspelo preseči mejo desetih točk.

Dejstvo je, da je Špan v tej sezoni skupno zaigral že na 42 tekmah, zato je kar malce presenetljivo in navdušujoče, da je v zadnjem času v tako dobri formi. Jan to pripisuje dobri skrbi za telo, ki mu odlično služi, kljub vsem naporom, tekmam in potovanjih.

»Poskušam čim bolj skrbeti zase in za svoje telo. Veliko časa posvečam aktivaciji in regeneraciji, saj lahko le tako delujem na dovolj visoki ravni,« je povedal Špan. »Ob dejstvu, da se bližamo končnici sezone, temu primerno tudi skrbim za počitek, ki ga v tej fazi potrebujem več, kot prej.«

V Ligi za prvaka je moštvo Petrol Olimpije na devetih tekmah doživelo le tri poraze, dva proti Sixt Primorski in enega v končnici tekme proti Hopsom na Polzeli. V soboto so Zmaji na tivolskem parketu prevladovali praktično od prve do zadnje minute.

»Polzeljanom nismo smeli dovoliti, da igrajo v svojem ritemu in načinu igre, saj so, ko pride do tega, zelo nevaren in dober tekmec, kar so dokazali tudi na prvem medsebojnem obračunu na Polzeli. K sobotni tekmi smo pristopili maksimalno resno. Za nas je bila ta tekma zelo pomembna, ker smo potrebovali zmago, da si zagotovimo drugo mesto na lestvici pred začetkom končnice,« je po tekmi povedal Špan, ki v drugem delu prvenstva v povprečju dosega 13,1 točko, 5,1 podajo, 2,1 skok in 1,3 pridobljene žoge v malo manj kot 28 minutah, ki jih v povprečju preživi na parketu.

V torek ob 19.00 bodo Zmaji z gostujočo tekmo proti Rogaški sklenili drugi del prvenstva, v primeru zmage pa bo to sedma zmaga v Ligi za prvaka, in tretja zaporedna pred začetkom končnice.

»Ekipa igra vse bolje in bolje, napredek je viden tako na treningu kot na tekmah. Potrebno se je posvetiti še kar nekaj malenkostim, ki bodo na koncu odločale o tem, ali bomo dosegli naš cilj, ali ne,« Špan že pogleduje proti odločilnim tekmam končnice. Ob tem dodaja: »Moramo se hitro učiti iz napak in jih čim bolje odpraviti, da bomo pripravljeni na boj za naslov prvaka.«

Končnica državnega prvenstva se bo začela v torek, 30. aprila, Petrol Olimpija pa bo prvo tekmo odigrala na domačem parketu stoženske dvorane.

Video