Izberite najkoristnejšega igralca meseca januarja!

V soboto so košarkarji Petrol Olimpije prvič v mesecu februarju stopili na košarkarski parket, za Zmaji pa je tako že uvodni mesec novega koledarskega leta. Prav je, da izberemo najkoristnejšega igralca v ljubljanski zasedbi za mesec januar.

V ožji krog kandidatov za MVP-ja uvodnega meseca koledarskega leta 2019 so se na podlagi valorizacijskega indeksa uvrstili štirje košarkarji: Domen Lorbek, Mirza Begić, Luka Šamanić in Jan Špan. Medtem, ko je bil slednji v oktobru in novembru že dvakrat izbran za MVP-ja meseca Petrol Olimpije, se je mladi Šamanić ta naziv prislužil v mesecu decembru.

Za MVP-ja glasujete tako, da v kontaktni obrazec, ki ga najdete na TEJ POVEZAVI, vpišite svoj elektronski naslov, pod »Zadevo« zapišite »MVP – Januar 2019«, v »Vsebino« pa zapišete ime igralca (Domen Lorbek, Mirza Begić, Luka Šamanić, Jan Špan).


Domen Lorbek (22,0 min., 11.7 toč., 1,3 sko., 1,7 as., 46,5% met iz igre, val. indeks 11,1)

Ob dejstvu, da ni registriran za igranje v Ligi prvakov, in da v prvem delu Lige Nova KBM priložnost večinoma dobivajo mladi košarkarji, je Domen Lorbek v januarju zaigral na sedmih tekmah in v povprečju dosegal 11,7 točke, 1,7 podaje in 1,3 skoka na tekmo, ob 46,5-odstotnem metu iz igre.

Svojo najbolj učinkovito predstavo je prikazal prav na tekmi državnega prvenstva proti Šenčurju, ko je v 23 minutah dosegel 21 točk, vknjižil pa še štiri podaje in tri skoke, in bil izbran za najkoristnejšega igralca 14. kola Lige Nova KBM. Briljantno predstavo pa je Lorbek prikazal v 15. kolu proti Megi Bemax, ko je v zadnji četrtini dosegel devet od svojih 23 točk.

Mirza Begić (18,3 min., 8,6 toč., 5,0 sko., 1,1 as., 49,4% met iz igre, val. indeks 11,0)

Tudi kapetan Mirza Begić je v januarju zaigral na sedmih tekmah, v povprečju pa beležil 8,6 točke in 5,0 skoka na tekmo, skupaj z 49,4-odstotnim metom iz igre pa je bilo to dovolj za valorizacijski indeks 11,0.

Izjemno, pravo kapetansko predstavo, je Begić prikazal proti svojemu nekdanjemu delodajalcu, Segafredo Virtus Bologni, in bil v Land Rover Areni eden izmed glavnih razlogov, da so bili Zmaji zelo blizu presenečenju proti Italijanom. V svojo statistiko je Begić 9. januarja vpisal 19 točk in 12 skokov, obračun sklenil z valorizacijskim indeksom 27, vse to pa mu je uspelo v vsega 24 minutah igre.

Luka Šamanić (20,7 min., 9,1 toč., 5,7 sko., 1,4 as., 39,1% met iz igre, val. indeks 10,7)

Mladi hrvaški košarkar Luka Šamanić, ki je bil za najkoristnejšega košarkarja meseca decembra izbran s strani navijačev, je v januarju v povprečju dosegal 9,1 točko, 5,7 skokov in 1,4 podaje na tekmo, zaigral pa je na 11 dvobojih.

Že na uvodni tekmi novega leta je Šamanić proti Zadru v statistiko vpisal 16 točk in osem skokov, sledile pa so še tri zelo dobre predstave v Ligi prvakov. Proti Segafredo Virtus Bologni je na svoj 19. rojstni dan zabeležil 12 točk in sedem skokov, teden dni kasneje na domačem parketu proti Filou Oostendeju 18 točk in štiri skoke, minuli teden pa je litovski Neptunas Klaipedi dal 10 točk in zbral devet skokov.

Jan Špan (24,2 min., 9,5 toč., 2,5 sko., 4,7 as., 39,6% met iz igre, val. indeks 9,8)

Dvakratni najkoristnejši košarkar meseca v tej sezoni, Jan Špan, je v januarju na parket stopil 11 tekmah, kar na sedmih pa je presegel mejo desetih točk. Najbolj učinkovit je bil na uvodni četrtfinalni tekmi Pokala Spar proti Rogaški v Rogaški Slatini, kjer je tekmecem Zmajev v 26 minutah nasul 16 točk, v statistiko pa vpisal še sedem podaj in šest skokov.

Januar je Špan sklenil s povprečjem 9,5 točke, 4,7 podaje in 2,5 skoka na tekmo, to pa je zadostovalo za valorizacijski indeks 9,8. Vse to mu je uspelo v 24,2 minutah, preživetih na parketu, največ med vsemi kandidati za naziv najkoristnejšega igralca meseca januarja.