Izberite najkoristnejšega igralca meseca decembra!

V petek bodo košarkarji Petrol Olimpije v Zadru odprli koledarsko leto 2019, preden pa se novo leto za Zmaje začne tudi na parketu, pa je pravi čas, da izberemo najkoristnejšega igralca Zeleno-bele zasedbe za mesec december.

V ožji krog kandidatov za MVP-ja zadnjega meseca koledarskega leta 2018 so se uvrstili štirje košarkarji: Jan Špan, Luka Šamanić, Mirza Begić in Roko Badžim. Vsak od njih je december zaznamoval na svoj način, in medtem, ko imajo Šamanić, Begić in Badžim priložnost, da prvič v tej sezoni postanejo najkoristnejši košarkarji svojega moštva v mesecu, bo Špan lovil že svoj tretji naslov MVP-ja meseca v tej sezoni.


Jan Špan (26,7 min., 15,3 toč., 2,7 sko., 4,0 as., 1,5 prid. žog, 0,2 bl., 47,1% met iz igre, val. indeks 13,2):

Špan je svojo najboljšo predstavo v mesecu decembru prikazal na obračunu Lige ABA s Cedevito. V Zagrebu je 7. decembra dosegel 20 točk, temu pa dodal še štiri skoke in tri podaje (valorizacijski indeks 20). Zelo dobro predstavo je Špan prikazal najkoristnejši igralec Petrol Olimpije v oktobru in novembru prikazal tudi na zadnji tekmi Lige ABA v koledarskem letu 2018, ko je proti Partizanu NIS v 34 minutah igre vknjižil 19 točk, šest skokov, dve podaji in dve pridobljeni žogi (valorizacijski indeks 17).

Ob odsotnosti Mihe Lapornika je Špan v veliki meri prevzel odgovornost na svoja pleča na obeh branilskih položajih, z valorizacijskim indeksom 13,3 pa ostaja najbolj učinkovit košarkar Petrol Olimpije v sezoni 2018/19 v Ligi prvakov.


Luka Šamanić (21,6 min., 10,7 toč., 4,7 sko., 1,0 as., 0,7 prid. žog, 0,3 bl., 53,5% met iz igre, val. indeks 12,3):

Mladi Luka Šamanić, ki od prihoda v Petrol Olimpijo napreduje iz tedna v teden, je december začel odlično – proti Iliriji je bil v državnem prvenstvu z 20 točkami in devetimi skoki le en pograbljen skok oddaljen od dvojnega dvojčka, temu pa je dodal še tri podaje, dve blokadi in eno pridobljeno žogo, z valorizacijskim indeksom 27 pa je bil Šamanić tudi uvrščen v najboljšo peterko 8. kola Lige Nova KBM.

Sledile so še tri tekme, na katerih je presegel mejo desetih točk, svojo najboljšo predstavo v Ligi ABA pa je prikazal na gostovanju pri Mornarju. Ob 100-odstotnem metu iz igre je dosegel 16 točk in pograbil štiri skoke, to pa je zadostovalo za valorizacijski indeks 17.


Mirza Begić (24,8 min., 11,0 toč., 5,4 sko., 2,0 as., 1,0 prid. žog, 1,6 bl., 51,0% met iz igre, val. indeks 16,4):

Kapetan Petrol Olimpije je v decembru zaigral na petih tekmah in kar štirikrat dosegel dvomestno število točk. S povprečnim valorizacijskim indeksom 16,4 je bil najbolj učinkovit košarkar Zmajev v tem mesecu. Proti Cedeviti in Partizanu NIS je svojim tekmecem podelil tri blokade, na obračunu s Promitheasom iz Patrasa je 12 točkam dodal 13 skokov in štiri podaje, na dvoboju z Mornarjem pa je na poti do desetih točk iz igre metal kar 83,3-odstotno.

Begić je v Ligi ABA najbolj učinkovit košarkar Petrol Olimpije z valorizacijskim indeksom 13,1, prav na njem pa sloni igra Zmajev, ko se odločijo, da žogo spustijo pod sam obroč.


Roko Badžim (27,8 min., 12,5 toč., 3,3 sko., 3,5 as., 0,6 prid. žog, 0,0 bl., 41,0% met iz igre, val. indeks 13,4):

Med vsemi košarkarji, ki so prišli v ožji izbor za najkoristnejšega košarkarja meseca decembra v dresu Petrol Olimpije, je Roko Badžim odigral največ tekem. Na parket je stopil kar na osmih preizkušnjah, v povprečju pa na parketu prebil 27,8 minut na tekmo.

Petkrat mu je uspelo preseči mejo desetih točk, od tega trikrat mejo 15 točk. Najboljšo predstavo je prikazal proti novomeški Krki v državnem prvenstvu – 22 točkam je dodal štiri podaje in po dva skoka in pridobljeni žogi, to je bilo dovolj za valorizacijski indeks 24, na žalost pa hkrati ne dovolj za uspeh proti Novomeščanom. Zelo dober je bil Badžim tudi na zadnji tekmi koledarskega leta s Hopsi s Polzele, ko je 17 točkam dodal šest podaj, skupaj z Igorjem Tratnikom pa je bil najboljši strelec Zmajev.


Za najkoristnejšega igralca meseca lahko glasujete s komentarjem na objavah, ki ju najdete na uradni Facebook strani Petrol Olimpija Ljubljana in na uradnem Instagram profilu @petrol_olimpija, z oddanim glasom pa se potegujete za dve vstopnici za ogled obračuna 15. kola Lige ABA, na katerem se bodo Zmaji v nedeljo, 13. januarja, ob 17.00, v Stožicah pomerili z Mego Bemax. Zmagovalca bomo v nedeljo obvestili v komentarju na objavi.