Intervju - Zack Wright

Američan je spregovoril o sezoni, pomembnih zmagah v zadnjem obdobju...

Union Olimpija je stopnjevala kakovost svojih predstav vse od novega leta dalje in za zdaj lahko govorimo o tem, da so njene predstave vrhunec dosegle v zadnjem kolu na tekmi proti Mega Leksu. Pogovarjali smo se z enim njenih ključnih igralcev v minulem obdobju – Zackom Wrightom.

Američan je spregovoril o sezoni, pomembnih zmagah v zadnjem obdobju, mladem moštvu Union Olimpije, pa tudi ligi ABA na splošno, kot jo vidijo tujci. Več si preberite v spodnjih vrsticah.

V ligi ABA ste še pred nekaj koli bili v težavah, ko ste se krčevito borili, da bi se odlepili od dna lestvice. Zdaj, ko ste v kratkem času zmagali na kar treh tekmah, pa se zdi da ste zajadrali v mirnejše vode. Se strinjate?

"Tekma proti Mega Leksu je bila izjemno pomembna. Nismo začeli dobro, a smo opravili svoje delo v drugem polčasu. Uspeli smo slaviti zmage na nekaj tekmah, kjer smo enostavno morali zmagati. Veliko bolje igramo že vse od januarja. Tudi proti Cedeviti in Crveni zvezdi Telekom smo bili blizu zmage in bi lahko tudi zmagali, a tekma v Sremski Mitrovici je bila izjemno pomembna za naš položaj na lestvici. Trudimo se uvrstiti se v evropska tekmovanja in si želimo končati sezono čim višje na lestvici. Še vedno nismo obupali nad našim ciljem po osvojitvi petega mesta. Zdaj ostajata le še dve tekmi, veliko moštev je izenačenih in nič ni nemogoče."

Kot ste sami omenili, od novega leta dalje igrate precej bolje, četudi to ni bilo od samega začetka vidno zaradi zahtevnega sporeda tekem. Kaj je bilo ključno za vaš vzpon v tem času?

"Enostavno je nekaj kliknilo znotraj moštva s prihodom Robinsona. Veste, nekatera moštva so pač taka. Smo na novo sestavljeno moštvo in zato je trajalo nekoliko dlje. V evropskem pokalu igramo dobro že od samega začetka, medtem ko smo se v ligi ABA lovili. V drugem delu sezone smo v Evropi nadaljevali z dobrimi predstavami, a to ni bilo tako dobro vidno zaradi zahtevnih tekmecev, medtem ko so zmage prišle tudi v ligi ABA. Ustvarili smo pravo kemijo. Začeli smo zaupati drug drugemu, žoga zdaj dobro kroži in vsak je našel svojo vlogo. Zdaj je vse enostavneje."

Imate precej mlado moštvo. Verjamete, da bi lahko bil napredek moštva povezan z njihovim individualnim napredkom?

"Seveda. Mladi dobro delajo in so nadarjeni. Pravzaprav za tako mlado moštvo igramo zelo dobro. Mladi veliko trenirajo tudi individualno s trenerjem. Močno napredujejo in še bodo do konca sezone. Prav tako so precej samozavestni in nobeno presenečenje ni, da ko igrajo oni dobro, igra dobro celotno moštvo."

Letošnja sezona je za vas krstna v ligi ABA. Kakšno je vaše mnenje o tekmovanju in kako bi ga primerjali z ostalimi tekmovanjih, kjer ste do sedaj nastopali?

"Vsem, ki me to sprašujejo odgovorim, da je enostavno drugačno. Tu je nekaj vrhunskih moštev, ki so res dobra, potem pa jim sledi mnogo "razvojnih" moštev, kar ustvari veliko stopnjo borbenosti. Ko pogledate zasedbo nekega moštva morda celo nikogar ne boste poznali, a ko stopite na parket, se bodo vsi borili na vso moč proti vam. Zame je liga ABA eno od najzahtevnejših tekmovanj. Vsi se borijo, pretepajo. Je povsem drugačna od ostalih lig in se je enostavno ne da primerjati z drugimi. Ko sem razmišljal o prestopu k Union Olimpiji sem se o tem posvetoval tudi z nekdanjim košarkarjem tega kluba Alexom Stephesonom. Dejal mi je: »Prijatelj, tam se prav vsako noč bojuje na nož.« In dejansko je tako – tudi moštva, ki niso pretirano nadarjena igrajo čvrsto. Vsa so čvrsta ter taktično vrhunsko podkovana."