Zdovc: »Ključ do obeh polfinalnih zmag v ekipni igri«

Po zaključku polfinalnega niza državnega prvenstva je bil glavni trener Petrol Olimpije Jure Zdovc veliko bolj zadovoljen s svojimi košarkarji, kot po koncu četrtfinalnih bojev.

Jure Zdovc je po četrtfinalnem nizu z Gorenjsko gradbeno družbo Šenčurjem opozarjal, da košarkarji Petrol Olimpije ne igrajo kot ekipa. Nenazadnje so izgubili drugo tekmo v Šenčurju pri Kranju, na ta način zapravili priložnost, da si zagotovijo mesto v polfinalu predčasno, a nato na tretji tekmi v zadnji četrtini pokazali zobe in si priigrali zasluženo zmago ter vstopnico za mesto med štirimi najboljšimi moštvi Lige Nova KBM.

Drugačen obraz ljubljanskih Zmajev smo lahko spremljali v polfinalnem nizu s Helios Suns. Na obeh tekmah so po štirje košarkarji presegli mejo desetih točk, obakrat pa je bil najboljši strelec Domen Lorbek, ki je v Stožicah dosegel 16, v Domžalah pa 17 točk.

»Če sem proti Šenčurju govoril, da ne delujemo kot ekipa, smo to v polfinalnem nizu s Helios Suns popraviti. Ključ do obeh zmag je bil v timski igri. Moramo igrati kot ekipa. Nimamo posameznika, ki bi lahko tekmo sam odločil z igro ena na ena. Še vedno bi lahko v napadu igrali dosti bolje,« je po koncu druge polfinalne tekme v Domžalah povedal strateg ljubljanskih košarkarjev, Jure Zdovc. »Verjeti moramo drug v drugega. Zaupanje v soigralce je ob mojem prihodu šepalo. Glede na to, da imamo v napadu veliko omejitev, je naša igra v obrambi edino orožje, s katerim lahko v finalu nekaj napravimo. Vedno smo lahko v igri za zmago. V napadu ti enkrat steče, spet drugič ne, a obramba prinese rezultat.«

Njegov pogled je že segel tudi v finalni niz, kjer Ljubljančane čaka obračun s Sixt Primorsko. Koprčani so v tej sezoni osvojili že praktično vse, kar se je osvojiti dalo, do pokra naslovov pa jim manjka le še naslov državnega prvaka.

»Pred začetkom finalnega niza se nahajamo v situaciji, ko nas mnogi ne vidijo kot favorita za osvojitev naslova. To bomo poskusili izkoristiti. Sixt Primorska resnično igra zelo dobro. Koprčani gradijo svojo igro skozi vseh 40 minut tekme, zato moraš imeti dobro ekipo in veliko razpoložljivih orožij, da jim lahko pariraš. Tega mi nimamo. Tudi, če igraš tako, da jim nekaj časa slediš, se lahko košarkarji Sixt Primorske hitro oddaljijo,« je svoje mišljenje o Primorcih predstavil Zdovc, obenem pa izpostavil pozitivne lastnosti košarkarjev koprskega moštva: »Njihovi igralci imajo neverjeten karakter. V svojih vrstah imajo tudi Žana Marka Šiška, ki, če še ni, pa to zagotovo bo, odličen organizator igre. Ima odličen pregled nad igro, odličen karakter. Sixt Primorska je korak pred nami. Čakajo nas težke finalne tekme, še posebej zdaj, ko nas je vedno manj. Prednost je, da se finale igra na tri dobljene tekme. Moramo iti iz obračuna v obračun, pokazati še več žara, kot na obeh tekmah s Helios Suns, in če bomo pravi, verjamem, da lahko presenetimo koprsko moštvo.«

Prva finalna tekma bo v soboto ob 18.45 v koprski Areni Bonifika. V Stožice se bo finalni niz preselil v torek, ko se bosta Petrol Olimpija in Sixt Primorska v Ljubljani pomerili ob 18.45.