Umrl je Boris Kristančič

V 84. letu starosti je umrl Boris Kristančič. Bil je dolgoletni košarkar in tudi trener ljubljanske Olimpije.

V 84. letu starosti je umrl Boris Kristančič, ki ima izjemne zasluge za razvoj košarke v Sloveniji in bivši državi. Bil je dolgoletni košarkar in tudi trener ljubljanske Olimpije

Boris Kristančič se je rodil v Skopju, kjer je služboval oče, kmalu pa se preselil v Ljubljano, kjer je začel igrati košarko, ki ga je zaznamovala za celo življenje. Leta 1954 je bil najboljši strelec zvezne lige, tri leta kasneje pa je z AŠK Olimpija, kot igralec in trener osvojil prvi naslov prvaka Jugoslavije. Dolga leta je klub uspešno vodil tudi organizacijsko, v različnih vlogah, mnogokrat tudi večih skupaj, pa je sodeloval pri vseh šestih jugoslovanskih naslovih ljubljanskega moštva.

Bil je prvi Slovenec, ki se je preizkusil na tujem, saj je igral za italijansko Stella Azzuro, šest let pa je bil tudi kapetan jugoslovanske reprezentance. Udeležil se je SP 1954, EP 1957 in 1959 ter OI 1960, skupaj pa je v obdobju 1951-1960 za "plave" zbral 81 nastopov.

Spomnili se ga bomo kot idejnega vodjo svetovnega prvenstva 1970 in enega izmed glavnih organizatorjev (skupaj s takratnim predsednikom KZS Stanetom Dolancem, predsednikom Olimpije Ivanom Hellerjem ter pomočnikom generalnega sekretarja FIBA Borislavom Stankovićem) izjemno uspešnega dogodka v Hali Tivoli, s katero je povezan tudi kot njen nekdanji direktor in v kateri je Jugoslavija prvič posegla po svetovnem zlatu. Bil je predsednik strokovnega sveta Košarkarske zveze Jugoslavije in je imel s tem odločilen vpliv pri postavljanju trenerjev in igralcev za državne reprezentance.

Po osamosvojitvi Slovenije je skupaj s takratnim predsednikom KZS Markom Sokom ter generalno sekretarko Tilko Gajšek sodeloval pri včlanitvi Košarkarske zveze Slovenije v mednarodno organizacijo FIBA, kasneje pa je bil tudi predsednik komisije moških prvoligašev.

Za svoje delo je prejel številne nagrade in sicer častno listino Olimpijskega komiteja Slovenije, častni znak svobode Republike Slovenije za 50-letno delo na področju športa in zlasti zasluge pri razvoju košarke ter Bloudkovo nagrado (1970), od leta 2010 pa je tudi častni član Košarkarske zveze Slovenije.

Družini in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Union Olimpija Ljubljana