Priprava na tekmo: Petrol Olimpija – Igokea

Moštvo Petrol Olimpije bo v ponedeljek odigrali najpomembnejšo tekmo dosedanjega rednega dela sezone Lige ABA. Ob 18.00 se bodo ljubljanski košarkarji v Stožicah pomerili z Igokeo.

Pred tekmo:

Ponedeljek košarkarjem Petrol Olimpije prinaša najpomembnejši obračun dosedanjega rednega dela Lige ABA. V Ljubljano prihaja Igokea, Zmajem pa zmaga nad moštvom iz Bosne in Hercegovine prinaša nekoliko bolj mirno obdobje med reprezentančnim odmorom, saj bo ljubljansko moštvo na parket v regionalnem tekmovanju po obračunu z Igokeo naslednjič stopilo šele 4. marca, ko se odpravlja na gostovanje v Beograd k FMP-ju. Ponedeljek hkrati prinaša odlično priložnost, da Petrol Olimpija prekine niz dveh zaporednih porazov proti Igokei v Ligi ABA.

Četa glavnega trenerja Saše Nikitovića je tako povsem osredotočena na ponedeljkov obračun 19. kola Lige ABA, po četrtkovi tekmi z Ilirijo v državnem prvenstvu pa so imeli kar tri dni časa za temeljito pripravo na svoje tekmece. Uspeh na ponedeljkovi tekmi bi Ljubljančanom lahko prinesel veliko, pomembno pa je tudi dejstvo, da je Igokea na prvem medsebojnem obračunu slavila zmago z 10 točkami razlike (115:105).

Medsebojni dvoboji v sezoni 2018/19:

V Športni dvorani Laktaši so obiskovalci prvega obračuna Petrol Olimpije in Igokee v tej sezoni spremljali dvoboj brez obramb, saj sta moštvi skupaj dosegli kar 220 točk. Košarkarji domačega moštva so zadeli kar 18 od prvih 21 metov iz igre, zgolj v prvem polčasu pa sta ekipi skupaj v statistiko vpisali 126 točk (66:60). V tretji četrtini so se Zmaji po zabijanju Mirze Begića približali na 75:79, sledil pa je odgovor domačinov v obliki osmih zaporednih točk. Igokea se je na koncu veselila zanesljive zmage, za ljubljansko moštvo pa je bil to peti zaporedni poraz v regionalnem tekmovanju.

Šest košarkarjev Petrol Olimpije je doseglo dvomestno število točk, kar trije pa so dosegli vsaj 20. Najbolj učinkovit Zmaj je bil mladi Marko Simonović, ki je 20 točkam dodal 13 skokov (valorizacijski indeks 27).

Ključ do zmage:

Zaustaviti napad Igokee. Pogled na statistiko pove, da je Igokea na zadnjih petih zaporednih tekmah vsakič dosegla manj kot 80 točk, kar je precej manj od povprečja košarkarjev iz Laktašev (82,8). Štirikrat so ponedeljkovi tekmeci Zmajev parket zapustili sklonjenih glav. Pred tem nizom so sedemkrat zapored vsaj dosegli mejo 80 točk, vknjižili pa tri zmage, skupno pa je Igokea v tej sezoni na obračunih, na katerih preseže 80 doseženih točk, zabeležila pet zmag na devetih tekmah.

Ob tem je potrebno dodati, da je Igokea dobila štiri od zadnjih petih medsebojnih obračunov s Petrol Olimpijo, v Ljubljani pa so Zmaji na sedmih tekmah zmago slavili petkrat.

STATISTIČNA PRIMERJAVA

PETROL OLIMPIJA

 

IGOKEA

77,8

Točke

82,8

33,1

Skoki

30,8

15,1

Podaje

18,6

Miha Lapornik (13,1)

Najboljši strelec

Sava Lešić (15,8)

Aleksandar Lazić (5,1)

Najboljši skakalec

Sava Lešić (6,9)

Jan Špan (3,8)

Najboljši podajalec

Filip Adamović (5,4)


Tekmovanje: Liga ABA (19. kolo)
Dan: Ponedeljek, 11. februar 2019
Začetek tekme: 18.00
Sodniki: Marko Juras, Vladan Šundić, Ivan Stefanović
Tehnični komisar: Vinko Potočnik
Dvorana: Arena Stožice
Mesto: Ljubljana (Slovenija)
Prenos tekme: Planet TV 2
Radio: /