Špan: »Napravili bomo vse, da dosežemo skupni cilj!«

V končnici državnega prvenstva bo eden izmed glavnih adutov Petrol Olimpije prav zagotovo kapetan Jan Špan, ki je drugi del sezone zaključil med najbolj učinkovitimi košarkarji Lige za prvaka.

Organizator igre Jan Špan v tej sezoni kaže zelo dobre predstave in je eden izmed najbolj konstantnih košarkarjev v igri Petrol Olimpije. S svojo odlično predstavo na obračunu četrtega kola Lige prvakov si je prislužil celo mesto v najboljši peterki kola v tem evropskem tekmovanju, redni del sezone v Ligi Nova KBM pa je sklenil med petimi najbolj učinkovitimi košarkarji najboljših šestih moštev državnega prvenstva.


Z začetkom aprila ste postali kapetan Petrol Olimpije. Kako se vaša vloga v moštvu zdaj razlikuje od prejšnje in kakšni so bili vaši občutki, ko vam je glavni trener Jure Zdovc zaupal kapetansko vlogo?
Glede na moj igralni položaj, se veliko stvari ni spremenilo, gre zgolj za dodaten naziv. Moja naloga je bila že prej čim bolje organizirat našo igro, hkrati pa biti vodja na in izven igrišča. Kapetansko vlogo sem sprejel kot uradni naziv, sam pa sem se že prej skušal obnašati in igrati na takšen način, da bo naša ekipa čim boljša.

Z dobrimi igrami ste si prislužili mesto v najboljši peterki Lige za prvaka. Če se ozrete nazaj, na teh deset tekem, kaj bi se dalo popraviti in kaj so pozitivne točke, ki jih vidite pri ekipi?
Zagotovo bi lahko popravili našo uvrstitev na lestvici in Ligo za prvaka sklenili na prvem mestu. Obe tekmi s Sixt Primorsko in gostujoči obračun s Hopsi na Polzeli bi v tem primeru morali dobiti. Pred odločilnimi boji imamo rezerv še precej. Zadovoljen sem z napredkom v naši igri. Kažemo vse boljše in boljše predstave, ekipa pa lepo funkcionira. Rastemo iz obračuna v obračun, čas za to pa je odličen, saj se bližajo najpomembnejše tekme sezone.

Začenja se končnica. Kakšen je fokus pred odločilnimi boji? Kako potekajo priprave?
Osredotočeni smo izključno na četrtfinalni niz s Šenčurjem. Na naše tekmece v prvem krogu končnice se intenzivno pripravljamo. K vsem tekmam v končnici moramo pristopiti skrajno resno, saj prostora za napake praktično ni. Naš cilj je, da že od samega začetka končnice vse tekme vzamemo resno in igramo po svojih najboljši močeh. To moramo pokazati že v četrtfinalu in končnico odpreti z dobro predstavo proti Šenčurju.

V prvem krogu Petrol Olimpijo čaka boj s Šenčurjem, ki je Ligo za obstanek sklenil na prvem mestu. Kje bo pretila največja nevarnost pri tekmecih Zmajev?
Največja odlika ekipe Šenčurja so izkušnje njihovih košarkarjev. Šenčur je zelo dobro napadalno moštvo. Pod košem imajo lepo pokrite vse igralne položaje, tam dobre predstave kažeta Dino Murić in Smiljan Pavić, na zunanjih položajih pa večina bremena pade na Mijana Pavkovića, Rama Rizvića, Marka Popadića. Gre za zelo lepo zaključeno ekipo, ki premore dobre igralce na vseh igralnih položajih, zato bomo morali že k prvi tekmi pristopiti maksimalno resno.

Katera moštva, ki sodelujejo v končnici, bodo največji konkurent v boju za tretji zaporedni naslov državnega prvaka? Kaj so njihove kvalitete in kje je ekipa Petrol Olimpije v primerjavi z njimi?
Že sam pogled na lestvico pove, da je Sixt Primorska izjemno kvalitetna ekipa, njihovi košarkarji so v zelo dobri formi in kažejo odlične predstave. Zagotovo je tu nevarna tudi novomeška Krka. Vsi se dobro spominjamo, kaj se je minulo sezono dogajalo v finalu državnega prvenstva, še vedno pa je to ekipa z enakim karakterjem in trenerjem, zato Novomeščanov ne smemo odpisati. Na naši strani drevesa končnice sta tu ekipi Hopsov in Helios Suns, ki se bosta pomerili v četrtfinalu, nenazadnje je na drugi strani tudi Rogaška, ki lahko vedno preseneti v zaključku sezone. Ne smemo si privoščiti, da bi katerokoli od ekip v končnici podcenjevali, skozi celotne izločilne boje pa bomo morali biti osredotočeni na naše naloge.

Kakšno je vzdušje v garderobi pred začetkom končnice?
Vsi že komaj čakamo, da se končnica začne. Pred nami so tekme, na katere čakamo celotno sezono. Priprave na izločilne boje so bile dobre, kvalitetne. Na treningih smo garali, vse delo je potekalo na visoki ravni, tako fizični, kot psihični. Vzdušje je času v sezoni primerno.

Imate, kot kapetan Zmajev, kakšno sporočilo za navijače?
Želim si, da nas pridejo navijači podpirat v čim večjem številu. Dali bomo vse od sebe, da Petrol Olimpijo pripeljemo do tja, kamor po pričakovanjih igralcev, strokovnega štaba in navijačev, spada. Napravili bomo vse, da dosežemo skupni cilj.