Šamanić: »V končnici je vsaka tekma pomembna«

Mladi hrvaški košarkar Luka Šamanić se je v torek po tekmi odsotnosti vrnil na parket, in na tretji tekmi četrtfinalnega niza s Šenčurjem znova zablestel z 22 točkami in 11 skoki.

Še drugič v tej končnici je Luka Šamanić v svojo statistiko vpisal dvojnega dvojčka. Prvo tekmo četrtfinalnega niza s Šenčurjem je sklenil z s 17 točkami in 11 skoki, nato je drugo v Šenčurju pri Kranju izpustil zaradi bolečin v preponi, na tretji pa dosegel kar 22 točk in znova zbral 11 skokov. Prvi obračun z Gorenjci je sklenil z valorizacijskim indeksom 27, drugega pa z indeksom 28, če pod četrtfinalnimi nizi državnega prvenstva potegnemo črto, pa vidimo, da je bil 19-letni hrvaški biser najbolj učinkovit košarkar prvega kroga končnice, hkrati pa tudi najboljši skakalec s povprečjem 11,0 skokov na tekmo, ter z 19,5 točkami na obračun tretji najboljši strelec končnice.

»Pristop do tekem je enak, kot do vsakega obračuna v tej sezoni. Res pa je, da zdaj nastopamo v končnici, in je čisto vsaka tekma izjemno pomembna,« je po tretji tekmi četrtfinalnega niza s Šenčurjem povedal Šamanić, obenem pa dodal: »Zelo vesel sem, da nam je na tretji tekmi četrtfinalnega niza s Šenčurjem uspelo zabeležiti zmago.«

Ob tem se je mladi Hrvat, ki prihajajoče poletje že nestrpno čaka tudi nabor Lige NBA, ozrl na vse tri tekme in pripomnil: »Pričakovali smo težke tekme. Šenčur ima zelo izkušene košarkarje, mi pa imamo mlado ekipo.«

Za Šamanića je tekmovalna sezona 2018/19 prva na najvišjem starostnem nivoju, a njegove igre v končnici kažejo, da je na takšne tekme pripravljen. Sem in tja se seveda še pojavijo številne napake, toda tudi teh bo iz tekme v tekmo manj.

»Zame osebno je to prva končnica v članski konkurenci. Na vsaki tekmi počnem vse, da lahko moštvu pomagam do zmage, hkrati pa je moja naloga, da prikažem dobro igro v obrambi in napravim vse, kar glavni trener zahteva od mene. Čim bolj poskušam izkoristiti tudi svoje napadalne sposobnosti, a te enkrat pridejo do izraza, spet drugič ne,« je sklenil Šamanić.

V soboto ob 17.00 Petrol Olimpijo čaka prva tekma polfinala državnega prvenstva s Helios Suns, Zmaji pa želijo že v Stožicah napraviti odločen korak k uvrstitvi v veliki finale Lige Nova KBM. Ob morebitni uvrstitvi v finale, jih tam čaka obračun s Sixt Primorsko ali Krko.

Video